Rode mikrofonok
Rode mikrofon hírek  Kategóriák
Rode mikrofon tesztek Rode mikrofon tesztek
Rode mikrofonnal nyomják Rode mikrofonnal nyomják
Rode mikrofon hírek  Népszerű
Rode mikrofon hírek  Újdonságok
 RØDE NT5 ceruza mikrofon teszt

Rode M3 mikrofon teszt az EMusician.com-on

NyomtatóbarátMond el egy barátodnak
Rode M3 mikrofon teszt az EMusician.com-on
Újabb M3 mikrofon teszt, melyet az Emusician.com tesztje alapján készítettünk, fordítottunk.

Megtudhatod, hogy muzsikál az M3 vokálon, gitáron és kézben fogva!

A Rode M3 egy kis membrános vese karakterisztikás kondenzátor mikrofon mindenféle felhasználásra. Egy kézi, ének mikrofon, ami elég elegáns ahhoz, hogy televíziós interjúban használjuk, és elég kemény ahhoz, hogy death-metál zenekar elé tegyük. Elég aranyoska ahhoz is, hogy állványon ülve egy akusztikus gitár apró részleteit vegye fel. Néha persze az ilyen általános célra készített mikrofonok feláldozzák a sokoldalúság oltárán az egyes területeken nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Az M3, mint ki fog derülni, nem egy ilyen munkaeszköz...

Rode M3 mikrofon - EMusician.com tezstKézi móka

Az M3-as eléggé masszívnak, profinak néz ki, de nem túlsúlyos. Egy előre polarizált, rezgés csillapított kapszulához csatlakozik az alacsony zajú áramkör, melyet a nagy RF zaj elleni védelem tesz teljessé. A csomagban egy fogó, és szélvédő szivacs is megtalálható, melyet egy kemény műanyag táskában hordozhatunk (a hordtáska helyett a könnyebb szállíthatóság érdekében már kisebb dobozban kapható a mikrofon).

Első pillantásra a csúszó kapcsoló hasonlónak tűnik a dinamikus mikrofonokon megszokotthoz. De az M3 kapcsolójának 3 állása van: a leghátsó (az XLR csatihoz legközelebbi) állás lekapcsolja a mikrofont a tápfeszültségről, ahogy várható is volt. A középső állásba kapcsolva a belső, 9V-os elem vagy a külső 48V-os fantom táp kapcsolódik az áramkörre. A harmadik állásban bekapcsoljuk a mélyvágó szűrőt (12 dB / oktáv, 80 Hz-től) miközben feszültség alatt marad az áramkör.

A 9V-os elemet a mikrofon ház felső felébe lehet helyezni, miután az alsó felét lecsavartuk. A felső részben találunk még egy 3 állású DIP kapcsolót is, mellyel -20dB, -10dB vagy 0dB csillapítást állíthatunk be. Ez az egyik pont, ahol a Rode kompromisszumra kényszerült, a költség csökkentés, tehát az alacsonyabb fogyasztói ár érdekében. Habár a legtöbb embernek nincs szüksége egy előadás alatt többször csillapítást állítani - főleg koncert közben - azt hiszem jobb lett volna, ha a PAD kapcsoló a mikrofontest másik oldalán lett volna elhelyezve.

Állványon és kézben

Az M3 hamar bebizonyította, hogy minden egyes forintját megérte kifizetni, még akkor is, ha néhányszor szét kellett csavarnom a mikrofont. A mikrofon éles, tiszta kondenzátor hangot mutatott, amint a Mackie Onyx 1220 pultomra csatlakoztattam. Az Onyx mikrofon előfokai tökéletes párosításnak tűntek az M3-al, és a hang csak melegebb lett, amikor a dbx 386 csöves előfokot beiktattam, melyet előszeretettel használok néhány énekesnél.

Meglepődtem, hogy milyen jó volt a mikrofon hangja férfi és női énekesnél egyaránt, amikor egy country felvételt készítettünk. Amikor a zene odaért, hogy az énekes nagy és erőteljes hangot imitált, a mikrofon nagyon jól tartotta magát. Észrevettem egy kis hangszín változást, amikor közvetlen a kapszulába jajveszékelt, így a banda megvárta, míg bekapcsolom a 10dB-es csillapítást. Az énekes egy picit hátrébb állt, a hang nagyon jó lett és pont úgy játszhatott, ahogyan azt a színpadon megszokta. Amikor úgy érezte, meg is foghatta a mikrofont, mert nem kellett a hangerő ingadozástól tartania, mint a dinamikus mikrofonok esetében.

A Rode két M3-ast küldött a teszthez, így mindkettőt igába fogtam a saját, 30 éves Dove gitárom felvételére, melynek lágy, érett, gazdag hangja van. Az M3-asok gyönyörűen adták vissza a hangját, egy dupla mikrofonozással, egy mikrofont a 12.-ik bund fölé irányítva, a másikat a hangnyílástól fél méterre helyezve. Egy kis pozícionálás után - a fázisviszonyokat kellemesre állítva -  az M3-asok jobban szóltak, mint néhány ceruzamikrofon, melyet a gitárra használtam.

Rugalmasság és minőség

Az M3-as belső csillapítás kapcsolója egy kis kompromisszum, mely lehetővé tette a Rode számára, hogy egy olcsó és ilyen jól szóló kondenzátor mikrofont dobjon a piacra. Egyesíti a finom felvétel lehetőségét a strapabíró kialakítással. Ezen az áron ez a tökéletes mikrofon a költségérzékeny előadóknak, akik készen állnak, hogy felvételeikhez egy (vagy kettő) kondenzátor mikrofon t használjanak, melyeknek a színpadon is hasznát veszik majd.

Forrás: EMusician.com

Értékeld ezt a cikket!.
A cikk még nincs osztályozva  Írj egy véleményt.

Copyright © - 2008-2010 - Mediadot Kft, a Rode mikrofonok hivatalos magyar képviselője.
Telefon: 06 (20) 510 2918 - 2120 Dunakeszi, Kismarton utca 10.
További mikrofonok Sommer Cable kábelek További hangtechnikai eszközök
ViArt - PHP Shopping Cart