Rode mikrofonok
Rode mikrofon hírek  Kategóriák
Røde mikrofon tesztek RØDE mikrofon tesztek
Røde mikrofonnal nyomják RØDE mikrofonnal nyomják
Rode mikrofon hírek  Népszerű
Rode mikrofon hírek  Újdonságok
 RØDE NT5 ceruza mikrofon teszt

Sundance Media Group Videomic teszt

NyomtatóbarátMond el egy barátodnak
A Sundance Media Group weboldalán még régebben közölt teljes körű, független tesztet fordítottunk le, mely a Rode VideoMic kamera mikrofon összes jó és rossz tulajdonságát megvizsgálja, és a szokásostól eltérő felhasználási ötleteket is ad!

Rode VideoMic kamera mikrofon tesztA leginkább talán az NT sorozatú, stúdió mikrofonjairól ismert Rode Microphones beszállt a videós piacra az első videókamerákhoz készített mikrofonjukkal. Figyelembe véve hogy a videós piac sokkal nagyobb, mint a stúdiós és zenész piac, ez egy bölcs és jól időzített lépés a Rode-tól.

Hogy ne legyen félreértés, a Rode "VideoMic"-nek nevezte el az új modellt, mely a kamera vakupapucsába csúsztatva működik. Valójában egy vakupapucs adaptert építettek közvetlenül a mikrofon aljába, amely kicsit szokatlan ugyan, de megkíméli a felhasználókat a külön adapter használatától.
         
Bele, a közepébe

A VideoMic kifejezetten könnyű, elemekkel és a felfüggesztéssel együtt alig negyed kg. Teljesen ABS műanyagból készült, így nem fog az orrnehézség miatt a kamera előtt dülöngélni és nem okoz ostoros mozgású panorámázást sem.

Majdnem 25 cm hosszú, és a puskamikrofonokra emlékeztető működésekor a kapszula körül elhelyezett cső akadályozza meg az oldalirányú hangok bejutását.

Kényelmesen csatlakoztatható a szabványos DV és HDV kamerák 3,5mm-es sztereó jack bemenetére, melyekre monó hangot továbbít. A 3,5mm-es csatlakozó kábele spirálos, mely lehetővé teszi, hogy a kamerán távolabb eső csatlakozóig is elérjen, miközben nem lengedezik a kábel. A kábel a rezgésgátlós felfüggesztésből bújik elő.

Természetesen a 3,5mm-es csatlakozó azt jelenti, hogy a kondenzátor mikrofon nem kaphat fantom táplálást XLR csatlakozón keresztül, így a Rode egy 9V-os elemtartót helyezett a mikrofontestbe. Az elem élettartamra 100 órát írnak, még nem volt időm ezt teljesen leellenőrizni, de azt elmondhatom, hogy nem merült le, amikor 2 napig folyamatos használtam egy Canon ZR 40 kamerával, felvéve mindent egy zsúfolt irodai környezetben.

Természetesen kritikus helyzetben érdemes egy friss elemet készenlétben tartani, hogy szükség esetén gyorsan cserélhess. Az elemcsere egyszerű, elcsúsztatod az elem fedőt, kiveszed a régit, beteszed az újat, és visszatolod a fedőt. Csavarhúzóra nincs szükség a cseréhez.

A rezgéscsillapító szerves része a mikrofonnak. Más szóval a mikrofon része, mely el nem távolítható. A rezgéscsillapító a szokásos kialakítású kivéve, hogy nem közvetlenül a mikrofon csatlakozik a csillapítóra, hanem van egy felfüggesztő alkatrész, melyet a mikrofontestre rögzítettek. Erre a tartóra és a mikrofon vakupapucs részére van ráfeszítve a 4 gumigyűrű 8-as alakban.

A gumigyűrűk meglehetősen erős kampóra akaszkodnak, így könnyen cserélhetőek, ha a gumi elhasználódik. (A sokéves tapasztalat alapján az ilyen gumik valóban elhasználódnak)

A rezgéscsillapító mikrofonnal való egybeépítése nem egy új koncepció, de ebben az árkategóriában azért még nem láthattuk. Később még visszatérünk a kérdésre.


A szélvédő szivacs alakítja ki a végső megjelenését a VideoMic mikrofonnak. A szivacs a mikrofon testre a Velcro™ módszerrel van felerősítve, de finoman eltávolítható. Szinte minden felvételi esetben a helyén lehet hagyni.

Rode VideoMic kamera mikrofon tesztCsatlakoztatás

Egy új elem behelyezése után (az elem nem tartozék) egy Sony XX20 palmcorderre csatlakoztattam. A hangot a hűséges Etymotic ER 6 fejhallgatóval monitoroztam. Ezt a fülest nem csak azért választottam, mert egyenletes a hangképe, de nagyon sok mikrofonnal is használtam már. Aztán fogtam a mikrofont és a kamerát, és elindultam az udvarban: vettem fel lovakat, ugató kutyákat, később egy beszélgetést a szomszédommal. Aztán fogtam egy hasonló mikrofont egy másik gyártótól, hasonló árban és megismételtem a felvételt. Azt kell mondjam, kellemes meglepetésben volt részem. A Rode jelentősen felülmúlta a másik mikrofont annak ellenére, hogy nem néz ki olyan jól, mint a másik, hasonló árú mikrofon.

Ahogy a legtöbb puskamikrofon esetében, az irányítottság kicsit szélesebb az alacsony frekvenciákon. Más szóval leginkább a magasabb frekvenciákon irányított, elkerülve a nem főirányból érkező zavaró hangokat. 300Hz alatt közelít a gömb karakterisztikához, mely tipikus az olcsóbb puskamikrofonoknál. 1Khz felett ez a mikrofon nagyon irányított, ahogy ezt elvárhatjuk. A 3k feletti tartományban nagyon keskeny iránykarakterisztikára számíthatunk.

Zavaró lehet az amatőr felhasználóknak, hogy sokan a puskamikrofonokat látva azonnal a "zoom mikrofonokra" vagy "szuper irányított mikrofonokra" gondolnak, mert a hollywood-i filmekben a puskamikrofonokkal beszélgetéseket hallgatnak le 10 emelet magasságból és egy háztömbnyi távolságból. Bocsánat, de el kell keserítsek mindenkit, ezt a mikrofont nem erre tervezték és nem fog működni a szomszédok lehallgatására. Ha a beszélő ésszerű távolságban van, eléri a hangját, a háttérzajtól függően. 5 méternél távolabbi hangforrásokat nem ajánlatos így rögzíteni, hacsak a nem kellően hangos a háttérzajhoz képest. (Ez igaz a legtöbb puska-, kardioid mikrofonra)

A mikrofonnak meglehetősen alacsony saját zaja van, mely meglepő egy teljes egészében műanyagból készült mikrofonnál. Valójában ez volt az egyetlen negatív tapasztalatom a mikrofonnal, amikor kinyitottam a dobozát és megláttam. Ez olyan szubjektív vélemény, ha mikrofonról van szó, azt várom el, hogy nehéz és erős legyen. De persze a nehéz és erős mikrofonok nem állnak jól a kisebb DV kamerákon, és ezt vette alapul a Rode a mikrofon tervezésekor. Mivel a műanyag ház úgy tűnik nem befolyásolja a hang minőséget, a kisebb kamera összsúly végül egy óriási előny az operatőrök számára.

Rode VideoMic kamera mikrofon tesztA horog

Ahol a konkurenciával szemben a mikrofon nagyot villant, az az ár? Felvétel belső térben. A puskamikrofonokat általában nem belső térhez tervezték, főleg nem kis zárt helyiségekben való használathoz. E mikrofon hangja nem különbözik jelentősen a beltéri és kültéri használat során, pedig a 74dB-es jel/zaj viszonyból ezt vártam volna. Szóval amíg nem használtam sarokban, gipszkartonozott plafonú helyiségben, mely csak 3x3 méteres, nem tapasztaltam semmilyen problémát az általános visszaverő felületekkel rendelkező, közepes méretű helyiségekben.

A Videomic frekvencia átvitelében 200Hz körül van egy kis emelés. Ennek tudatában a vágó programban egy kis EQ-zást alkalmazhatsz a mikrofon jelre, de végülis majdnem minden mikrofon hangját hangszínezni, korrigálni kell. Ez a mikrofon meglehetősen jó hangú a 4Khz körüli tartományban, nem olyan érdes, mint a hasonló árú konkurens mikrofonok, és határozottan simább, mint a 300 dolcsi alatti puskamikrofonok.

Határozottan közelebbi, jobb hangot kaphatsz vele, mint amit a kamerák tipikus beépített mikrofonjai kínálnak.

Egy szokatlan felhasználási lehetőség a VideoMic használatával a hang alámondás, narráció. A száj alsó szélére irányítva ez a mikrofon gazdag és jól érthető hangot biztosít. Sok profi használ puskamikrofont a narráció felvételéhez, ha még nem próbáltad, most ideje megtenned. Persze a beépített rezgéscsillapító miatt a kamerádat az asztalra kell tenned, vagy egy tripodot kell használnod a megfelelő irányba állításhoz. (A Rode Mini Tripod pontosan erre való, de használható pl. a PSA1-el vagy a DS1-el is.)

Tudjuk, hogy a zörgés a mikrofonok nagy hibája szokott lenni - rezgéscsillapító ide vagy oda. A Rode a felhasználóknak biztosít egy mélyvágó szűrőt is, mely 80Hz alatt vág. Ez hasznos, amikor nagy szélben, motorok közelében, járműveken, vagy régi VHS vagy BetaCam kamerára rögzítesz, melynek erős saját zaja van. A mélyvágó bekapcsolása egyszerű, a bekapcsolót a felső állásba kapcsolod. De figyelj arra, hogy ez megöli a mély hangokat, tehát csak akkor használd, ha szükséges. (Ugye fülessel monitorozod a felvételed?)


Egy másik hasznos (és szokatlan) szolgáltatás az elem töltöttség jelzés. A Rode úgy tervezte meg a mikrofont, hogy amikor az elem merül, a LED zöld helyett pirosan kezd el világítani, melyből tudhatja a felhasználó, hogy már csak körülbelül 1 óráig tart ki.

Összességében meggyőző volt a Rode VideoMic. Fontos, hogy a helyes szemszögből nézzük; ez nem egy high end puska- vagy hiperkardioid mikrofon és nem is reklámozzák és adják el annak. Igazából egy nagyon jó, végiggondolt, belépő szintű puskamikrofon, mely videósoknak, hobbi videósoknak, megszállott home-videó készítőknek, céges videó készítőknek és más, árérzékeny felhasználóknak készült.

Elsőre az egybe épített rezgéscsillapító kicsit furcsának tűnt nekem, de a használat során rájöttem miért nyilvánvaló a Rode döntése. Nem használtam hasonló rezgéscsillapítót a konkurens mikrofonok tesztelése során, és jóval zajosabbak is voltak. A csillapító beépítésével a Rode a lehető legkisebb zajt biztosította a felhasználók számára megkímélve őket a kiegészítő keresés problémájától és a plusz kiadástól. Ugyanez mondható el a beépített elemtartóról, a legtöbb alacsony kategóriás DV kamera nem tud fantomtápot adni, és a Rode így biztosította a kondenzátor mikrofonok minőségét a dinamikus mikrofonok árában.

A másik oldal

Ami nem tetszett a VideoMic-ben, a teljes műanyag kialakítás. Tény, hogy a mikrofon csak vakupapucsra illeszthető, egy kis korlátozás azok számára, akik másra szerették volna használni (a VideoMic már rendelkezik 3/8 colos menettel, így állványra is tehető- szerk.). A spirálos kábel lehetne egy kicsit hosszabb, vagy kevésbé erősen feltekert, mert a mikrofon éppen hogy csak elér a Sony FX1-es kamera mikrofon bemenetéhez, persze a kábel megfeszítésével elért azért. Mindkét dolog apróság, de azért érdemes megemlíteni.

Végső következtetés

Ha egy olcsó puskamikrofont keresel, vagy egyszerűen a kamerád mikrofonja nem elég jó, és nem akarsz sokat költeni egy drága puskamikrofonra, a Rode VideoMic első és második látásra is jó megoldás. A többi, 300 dollár alatti mikrofonhoz viszonyítva nagyon jó ár-érték arányú nem beszélve a beépített rezgéscsillapítóról. Ha egy 200 dolláros puskamikrofont veszel, nézned kell hozzá egy 50-100 dolláros rezgéscsillapítót, és egy eszközt, amivel fantom tápot tudsz biztosítani. A VideoMic sok kiadástól és utánajárástól kímél meg, a fentieket egyben megkapod.

Gratulálok a Rode-nak, beszállt egy fontos és növekedő piacra a VideoMic-el, mely telitalálat!

Az eredeti teszt itt olvasható: Sundance Media Group

Értékeld ezt a cikket!.
A cikk még nincs osztályozva  Írj egy véleményt.

Copyright © - 2008-2010 - Mediadot Kft, a Rode mikrofonok hivatalos magyar képviselője.
Telefon: 06 (20) 510 2918 - 2120 Dunakeszi, Kismarton utca 10.
További mikrofonok Sommer Cable kábelek További hangtechnikai eszközök
ViArt - PHP Shopping Cart