Extrém körülmények között is tündököl a Rode Az oldal nyomtatásaAz oldal nyomtatása

Extrém körülmények között is tündököl a Rode
Az idei Charles Darwin megemlékezés előkészítéseként egy ausztrál kutató és filmes csapat Peter Donaldson - a JUPE Productions munkatársa -  vezetésével expedíciót szervezett a Himalája térségében Sir Joseph Hooker nyomában.

Hooker, Darwin legközelebbi barátja volt, és nagy szerepet játszott nem csak Darwin elméleteinek tesztelésében, de ő beszélte rá Darwint azok publikálására is. Hooker maga is a legnagyobb botanikusok és kutatók egyike volt a 19. században, és munkásságát kitüntetésekkel is díjazták Angliában.

Az expedíció csapata olyan pontosan követte Sir Joseph Hooker 1848-as útját a Kelet Nepáltól Tibet határáig, ahogy még senki előttük. A 350km hosszú úton, összeadva 50km-nyi szintkülönbséget kellett legyőzniük, és a csapat hihetetlenül barátságtalan időjárási körülmények között haladt, mely megviselhette volna az audio eszközöket is.

Szerencsére Peter Donaldson és csapata a Rode NTG-3 precíziós és NTG-2 dupla táplálású puskamikrofonnal, valamint BLIMP zeppelinnel volt felszerelve. Az NTG-3 a BLIMP zeppelinben utazott és a fő témát rögzítette, míg az NTG-2 az elsődleges kamerára rögzítve a háttérzajokat vette fel.

Ez nagyszerű megoldásnak bizonyult olyan gyors forgatási helyzetekben, amikor az előkészülés egyszerűen lehetetlen volt – például egy jak karaván felvételekor a keskeny hegyi ösvényeken.

A csapat nagyon elégedett volt a Rode felszereléssel, mellyel kiváló minőségű hangot tudott rögzíteni a folyamatos mozgás, a völgyekben tapasztalható trópusi meleg és magas páratartalom, és a 6000m felett a 0 fok alatti hőmérséklet és extrém alacsony páratartalom ellenére.

“Nem tudom eléggé hangsúlyozni a Rode mikrofonok kiemelkedő minőségét és kezelhetőségét” mondta Peter amikor visszaérkeztek.

A dokumentumfilm előreláthatólag 2009 végén kerül adásba.  A Rode NTG-3, NTG-2 és Blimp termékekről bővebb információk itt találhatók: www.rodemikrofon.hu