A RØDE különbség Az oldal nyomtatásaAz oldal nyomtatása

A RØDE különbség
Mi az amiben a RØDE különbözik a többi világszínvonalú mikrofon gyártótól? A RØDE mikrofonok tényleg Ausztráliában készülnek? Mi köze a szakértelemnek és az elhivatottságnak a mikrofon gyártáshoz? És miért is kerül annyiba egy RØDE mikrofon amennyibe kerül? - Ezekre a kérdésekre ad választ a therodedifference.com weboldal sok érdekességgel fűszerezve Peter Freedman, a RØDE vezérigazgatójának kíséretével.

Nézzünk be a kulisszák mögé, hogy felfedezzük a RØDE különbséget

 

A RØDE Microphones büszkén jelenti be a ‘The RØDE Difference’ (therodedifference.com) nevű új weboldalának és online kampányának elindulását, mely betekintést nyújt az ausztrál mikrofongyártó kulisszái mögé, és első alkalommal publikussá teszi azokat a titkokat és technikákat amik segítségével a cégóriás a világ színvonalú termékeit készíti.

Már több, mint 20 éve tervez és készít professzionális mikrofonokat és kiegészítőket a RØDE a Sydney-ben található főhadiszállásán.

A világpiaci trendeknek ellentmondva a RØDE termékek nem az olcsó munkaerőt biztosító földrészeken készülnek ahol a szakképzetlen munkások gyenge minőségű szerszámaikkal és gépeikkel számtalan  más gyártó termékeit fabrikálják. A RØDE mikrofonok megalkotása szenvedélyes folyamat mely az innovatív termék tervezést kombinálja a precíziós, korszerű automatizált gyártási technológiákkal annak érdekében, hogy az elkészült termékek a józan észt meghazudtoló árakon kerülhessenek piacra.

Ez a szenvedély és ideológia került beágyazásra a ‘The RØDE Difference’ weboldalon. Az itt megjelenő különbség képviseli azt az erkölcsi világképet, mely a RØDE-ot kiemeli a pro audio kortársak köréből.

“A 90-es évek hajnalán a RØDE egyike volt azon kevés cégeknek, melyek a korábbi állapotokat, a status quo-t kívánták megváltoztatni.” kommentálja a cég történetét Peter Freedmen, a RØDE Microphones alapító vezérigazgatója.


Peter Freedman a RØDE alapítója és vezérigazgatója

“Tudtuk elérkezett az idő, hogy világ színvonalú felvételi eszközöket kezdjünk gyártani, melyek elérhetőek lesznek mindenki számára.”

“Nem volt könnyű a feladat, sok munkánk fekszik benne. De a történelem igazolta, hogy helyes döntés volt az ausztrál tervezésbe és gyártásba fektetni a pénzünket. Most, majd’ 20 évvel később majdnem egy millió zenész, művész, filmkészítő és hangmérnök profitál nap mint nap a RØDE különbségből.

A therodedifference.com látogatói Peter Freedman személyes kíséretében vehetnek részt egy bizalmas látogatáson, melynek során Peter megosztja és elmagyarázza a cég innovatív gyártási technológiáit és folyamatait amik egykor szigorúan őrzött titkoknak számítottak.

Mr. Freedman meglátása szerint eljött az idő, hogy kinyissák az ajtókat az audio közösség számára és betekintést engedjenek a kulisszák mögé annak érdekében, hogy bárki tanúja lehessen annak az elkötelezettségnek mely a gyár minden egyes munkását naponta ösztönöz arra, hogy a legjobb mikrofonokat készítsék el.

“Vannak cégek melyek szeretik éltetni a kézzel készült mikrofonok romantikus eszméjét – egy víziót festenek le az őszülő mérnök emberről régi fehér köpenyében, ahogy napokat tölt egy jelátalakító aprólékos, pedáns összeépítésével. De valójában ez a vízió a ‘kézzel készült’ fogalmát a mikrofonok esetében nem tudja kielégíteni. Nem lehet a RØDE minőségnek és konzisztenciának megfelelő termékeket ezzel a módszerrel létrehozni ha a milliméter ezred részén belüli pontosságnak kell azokat megfeleltetni – ezt nem is gondolhatja komolyan senki. Ez olyan, mintha egy ‘kézzel készült’ laptopot ajánlana valaki, amit a sarki PC bolt alkatrészeiből, a saját házi forrasztó pákájával készített el.”

A RØDE gyártási és termék tervezési módszertanát csak egy maroknyi, jó alapokon nyugvó európai és tengeren-túli gyártó mondhatja a magáénak, azonban a RØDE különbség fő szempontjaival, azaz a teljes mértékben házon belül történő tervezéssel, tesztelési folyamattal, gyártási és technikai képzettséggel ők sem büszkélkedhetnek.

A CNC megmunkáló gépek, melyeket a RØDE birtokol és üzemeltet, ugyanazok a típusok amikkel Svájcban a világhírű órások illetve Európában és Japánban a piacvezető gépjármű gyártók dolgoznak. Ezeken kívül számos saját fejlesztésű nagy precíziós berendezéssel dolgoznak a gyár munkásai, melyek mind egyedien, a kívánt céloknak megfelelően lettek tervezve és kialakítva a RØDE mérnöki gárdájának felügyelete alatt.

“A RØDE mérnökök képességei és szakértelme egyedülálló a mikrofon gyártás világában.” folytatja Peter. “Még a legnagyobb és legtekintélyesebb gyártók is vásárolnak általuk ritkán használt teszt és analizáló eszközöket vagy éppen összetett megmunkáló gépeket. A mi esetünkben azonban néhány cég mely a gépeink egy részét gyártja még arra is megkért minket, hogy mutassuk meg nekik, hogyan érjük el azokat az eredményeket amiket produkálunk. Számomra, mint mérnök és gyártulajdonos számára ez a lehető legnagyobb elismerés amire kivételesen büszke lehetek.”

A RØDE mindenkit meginvitál egy gyárlátogatásra (sok más egyedi érdekességgel fűszerezve), hogy felfedezhessék a RØDE különbséget a www.therodedifference.com weboldalon!

Körút a RØDE Microphones gyárában Peter Freedman alapító, vezérigazgató vezetésével: