RODE NTG-3 tündöklés az indonéz teszten Az oldal nyomtatásaAz oldal nyomtatása

RODE NTG-3 tündöklés az indonéz teszten
2008 végén a szabadúszó helyszíni riporter, Chris Bruce olyan megbízást kapott, mely biztosította az új NTG-3 puskamikrofon egyedülálló megbízhatósági tesztelését. A feladatot az angol Channel 4 adta: az új, “Ultimate Gap Year” című műsor forgatásához kérte meg Chris-t a hat fős túracsapat kísérésére Ázsia dél-keleti, vadregényes tájainak bejárására.

Nehéz lenne ennél szélsőségesebb, keményebb tesztet kitalálni a produkciós eszközök számára. Indonézia – minden gyönyörűségével és kultúrális misztikumával együtt - sokszínű akadályokat felvonultató terep: változatos, de jellemzően barátságtalan vidék, 17 500 szigetre tagolt szigetvilág hatalmas földrajzi területen. A klíma nem nevezhető éppen barátságosnak, a természet minden szélsőségét megmutatja

Bár Chris eddig a Sennheiser népszerű MKH416 puskamikrofonját használta az ilyen feladatokhoz, ez alkalommal bizalmat szavazott a Rode NTG-3-nak – és a puskamikrofonnal együtt a hozzá illő Rode Blimp zeppelint is a “mélyvízbe dobta”.

Nagyon elégedett volt az eredményekkel: “Szeretem a 416-ost, mert egy erős és megbízható igásló, mely a legtöbb helyzetben jól szolgál. De érdekes teszteket olvastam az NTG-3-ról, és kíváncsi voltam, hogy egy fele annyiba kerülő mikrofon helyt állhat-e a nagy öreggel szemben. Elvégeztünk néhány vak tesztet, és igazán nehéz volt különbséget tenni a két mikrofon között.”

Az igazi kérdés az ilyen puskamikrofonok esetében az, hogy mennyire képesek ellenállni a szélsőséges időjárási viszonyoknak. Az NTG-3 RF bias technológiája szinte teljesen ellenállóvá teszi a vízzel szemben, és a mikrofont úgy tervezték, hogy kiemelkedően “immunis” legyen a rádiófrekvenciás zavarokkal szemben is.

Chris az éles tesztben is elégedett lehetett az NTG-3-al. “Nehéz lenne végigsorolni a megpróbáltatásokat, de többek között forgattunk trópusi körülmények között, dzsungelben, homokos tájakon, és víz mellett. A hőmérséklet pedig fagypont környékétől a vulkánok melletti 35 fok-ig ingadozott sokszor 100%-os páratartalom vagy éppen trópusi viharok kíséretében. Jakarta egy igazán sűrűn lakott város a világ ezen részéhez viszonyítva, de azt kell mondanom, hogy a rádiófrekvenciás előírások messze nem olyan szigorúak, mint Európában. Ennek ellenére az NTG-3 kiemelkedően jól teljesített minden helyzetben.”

Az utazás másik nagy kihívása a fizikai igénybevétel volt, mely a forgatási szettet érte: “Utaztunk repülőn, hajón, teherautón, taxiban, vonaton és riksán, miközben  túrázóinkat követtük az ország átszelésében,” mondta Chris. “Általában a felszerelést lekaptuk az egyik járműről és átdobtuk a másikra egy “lelkes” helybéli segítségével, aki a sokszor 22 órás munkanap után már nem bánt kesztyűs kézzel az eszközökkel. Bele se merek gondolni, mennyi ütést kapott a szett.”

De az NTG-3 nagyszerűen teljesített és Chrisnek nem maradt kétsége vele kapcsolatban: “Fárasztó út volt... De az NTG-3 brilliánsan, egyetlen hiba nélkül teljesített. Nagyon elégedett voltam a túrával: sosem kellett más eszközt használnom, és egyszer sem nyúltam a hordtáskába pótalkatrészért. Számtalan környezetben, nyirkos, nedves helyeken jártunk, változatos időjárási körülmények közepette forgattunk és sosem hagyott cserben a forgatási szett. Az NTG-3-as lesz a fő puskamikrofonom a következő, etiópiai túrán is!”