Rode M1 mikrofon teszt a Straydog Stúdióban Az oldal nyomtatásaAz oldal nyomtatása

Rode M1 mikrofon teszt a Straydog Stúdióban
Puha Szabolcs, a Straydog Stúdióban tesztelte a Rode M1 dinamikus mikrofont. Szabolcs véleménye határozott, és szakmai, ami nem is csoda ismervén zenei széleslátókörűségét:  a stúdióban szerteágazó stílusú felvételeket készít a jazztől, a hiphopon keresztül az indie rockig,  nyolc éves hangmérnöki pályafutása alatt számos budapesti stúdió alkalmazásában volt és több mint 30 nagylemez fűzödik a nevéhez. (Ez Basic, The Qualitons, Ozon, Sleeping Camels etc.)

"Superzero zenekar a stúdióban. A Fish! zenekar néhai tagjainak új projektje.Gitár felvétel. Minden hangszer felvételénél több mikrofont is ki szoktam próbálni. Először ritmusgitár részek felvétele vintage Washburn elektro akusztikus gitárral 70-es évekbeli Fender Prosonic full csöves erősítővel. Hasonló konstrukció mint a Twin Reverb, 2*12-es hangszóróval. AKG D190 (Beatless mikrofon), Sennheiser MD21 és az új Rode M1 a versenyben. A D190-esen hozza a megszokott kicsit tompa de az alaphangok tartományában (200-380 Hz körül) rendkívül részletes hangot. A Sennheiser presence környékén (1 KHz) rendkívülgazdagon szól ám a 2-3000 Hz körüli kellemetlen felharmónikus tobzódást, ami jellemző a csöves Fenderekre, rendkívül kihangsúlyozza. Igazi vintage sound, de most nem erre van szükségünk. Ha szólógitár sávról lenne szó ő lenne a győztes. A Rode M1-nek van a leglineárisabb frekvenciamenete kellemes mély 80-120 Hz körüli emeléssel és pont ott erősít rá középmagasra, ahol a Fendernél már vége van a frekvenciamenetnek. Nem kell mondanom, hogy ő lett a győztes az együttes választása alapján.


Gibson Jazz gitár refrén sávjainál is hasonló megfontolásokból a Rode M1-es győzőtt megint. Nem azért mert új és használni szeretném, hanem mert ebben a felvételi szituációban ez szólt a legjobban. A szólókat az MD 21-essel vettük fel mert erősen színezett hangzásra volt szükségünk.

További tapasztalatok majd következnek."

Bővebb információk:
www.straydogstudio.hu
www.myspace.com/asamax