Rode M3 mikrofon teszt az EMusician.com-on Az oldal nyomtatásaAz oldal nyomtatása

Rode M3 mikrofon teszt az EMusician.com-on
Újabb M3 mikrofon teszt, melyet az Emusician.com tesztje alapján készítettünk, fordítottunk.

Megtudhatod, hogy muzsikál az M3 vokálon, gitáron és kézben fogva!

A Rode M3 egy kis membrános vese karakterisztikás kondenzátor mikrofon mindenféle felhasználásra. Egy kézi, ének mikrofon, ami elég elegáns ahhoz, hogy televíziós interjúban használjuk, és elég kemény ahhoz, hogy death-metál zenekar elé tegyük. Elég aranyoska ahhoz is, hogy állványon ülve egy akusztikus gitár apró részleteit vegye fel. Néha persze az ilyen általános célra készített mikrofonok feláldozzák a sokoldalúság oltárán az egyes területeken nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Az M3, mint ki fog derülni, nem egy ilyen munkaeszköz...

Rode M3 mikrofon - EMusician.com tezstKézi móka

Az M3-as eléggé masszívnak, profinak néz ki, de nem túlsúlyos. Egy előre polarizált, rezgés csillapított kapszulához csatlakozik az alacsony zajú áramkör, melyet a nagy RF zaj elleni védelem tesz teljessé. A csomagban egy fogó, és szélvédő szivacs is megtalálható, melyet egy kemény műanyag táskában hordozhatunk (a hordtáska helyett a könnyebb szállíthatóság érdekében már kisebb dobozban kapható a mikrofon).

Első pillantásra a csúszó kapcsoló hasonlónak tűnik a dinamikus mikrofonokon megszokotthoz. De az M3 kapcsolójának 3 állása van: a leghátsó (az XLR csatihoz legközelebbi) állás lekapcsolja a mikrofont a tápfeszültségről, ahogy várható is volt. A középső állásba kapcsolva a belső, 9V-os elem vagy a külső 48V-os fantom táp kapcsolódik az áramkörre. A harmadik állásban bekapcsoljuk a mélyvágó szűrőt (12 dB / oktáv, 80 Hz-től) miközben feszültség alatt marad az áramkör.

A 9V-os elemet a mikrofon ház felső felébe lehet helyezni, miután az alsó felét lecsavartuk. A felső részben találunk még egy 3 állású DIP kapcsolót is, mellyel -20dB, -10dB vagy 0dB csillapítást állíthatunk be. Ez az egyik pont, ahol a Rode kompromisszumra kényszerült, a költség csökkentés, tehát az alacsonyabb fogyasztói ár érdekében. Habár a legtöbb embernek nincs szüksége egy előadás alatt többször csillapítást állítani - főleg koncert közben - azt hiszem jobb lett volna, ha a PAD kapcsoló a mikrofontest másik oldalán lett volna elhelyezve.

Állványon és kézben

Az M3 hamar bebizonyította, hogy minden egyes forintját megérte kifizetni, még akkor is, ha néhányszor szét kellett csavarnom a mikrofont. A mikrofon éles, tiszta kondenzátor hangot mutatott, amint a Mackie Onyx 1220 pultomra csatlakoztattam. Az Onyx mikrofon előfokai tökéletes párosításnak tűntek az M3-al, és a hang csak melegebb lett, amikor a dbx 386 csöves előfokot beiktattam, melyet előszeretettel használok néhány énekesnél.

Meglepődtem, hogy milyen jó volt a mikrofon hangja férfi és női énekesnél egyaránt, amikor egy country felvételt készítettünk. Amikor a zene odaért, hogy az énekes nagy és erőteljes hangot imitált, a mikrofon nagyon jól tartotta magát. Észrevettem egy kis hangszín változást, amikor közvetlen a kapszulába jajveszékelt, így a banda megvárta, míg bekapcsolom a 10dB-es csillapítást. Az énekes egy picit hátrébb állt, a hang nagyon jó lett és pont úgy játszhatott, ahogyan azt a színpadon megszokta. Amikor úgy érezte, meg is foghatta a mikrofont, mert nem kellett a hangerő ingadozástól tartania, mint a dinamikus mikrofonok esetében.

A Rode két M3-ast küldött a teszthez, így mindkettőt igába fogtam a saját, 30 éves Dove gitárom felvételére, melynek lágy, érett, gazdag hangja van. Az M3-asok gyönyörűen adták vissza a hangját, egy dupla mikrofonozással, egy mikrofont a 12.-ik bund fölé irányítva, a másikat a hangnyílástól fél méterre helyezve. Egy kis pozícionálás után - a fázisviszonyokat kellemesre állítva -  az M3-asok jobban szóltak, mint néhány ceruzamikrofon, melyet a gitárra használtam.

Rugalmasság és minőség

Az M3-as belső csillapítás kapcsolója egy kis kompromisszum, mely lehetővé tette a Rode számára, hogy egy olcsó és ilyen jól szóló kondenzátor mikrofont dobjon a piacra. Egyesíti a finom felvétel lehetőségét a strapabíró kialakítással. Ezen az áron ez a tökéletes mikrofon a költségérzékeny előadóknak, akik készen állnak, hogy felvételeikhez egy (vagy kettő) kondenzátor mikrofon t használjanak, melyeknek a színpadon is hasznát veszik majd.

Forrás: EMusician.com