Rode VideoMic kamera mikrofon teszt a Videomaker.com-on Az oldal nyomtatásaAz oldal nyomtatása

Rode VideoMic kamera mikrofon teszt a Videomaker.com-on Mikrofon teszt...1... 2...3 - kezdi a Videomaker.com a Rode kamera mikrofon tesztjét. Mi pedig folytatjuk a magyar fordítással, hogy minél többen olvashassátok.

A Rode VideoMic egy egyedi megoldás a középhaladó és haladó videósok számára, akik jobban irányítható és komolyabb megoldást keresnek a kamera beépített mikrofonjánál. Meglepő, hogy nincs több ilyen mikrofon, amelyik rezgéscsillapítással együtt kínál külső mikrofon megoldást.

Rode VideoMic tesztPapucs, ami csillapít

A VideoMic nem olyan mint a többi vakupapucsos kellék, innovatív, beépített, rezgéscsillapítóval rendelkezik. A csillapító konstrukciója viszonylag kis méretű, ezzel a mikrofon végső méretét a minimumon tartva. Habár ha a kamera vakupapucsa mellett kezelőszervek vannak, érdemes figyelni, mert gátolhatja a használatukat.

Ebben a mikrofon tesztben az alapoktól indulunk. A fogó és a mikrofon nagy része műanyagból készült, kivéve a kis fémet ami a rezgésgátló szerkezet alját biztosítja, és a néhány csavart. Biztosan elég erős hogy a videó gyártást kibírja és elég könnyű, hogy ne húzza le a kisebb kézi kamerákat. Miközben a méret miatt lehetséges, hogy néhány kezelőszervet nehézkesen tudunk majd kezelni, a könnyűsége igazán könnyű filmezéssel, kezelhetőséggel kárpótol minket. A mikrofon elejét egy szélvédő szivacs fedi, mely jól csillapítja a kisebb szél okozta hangokat, de ha kültéren, szélben is használni akarod ezt a mikrofont, gondolkozz el egy szélfogó beszerzésén, mely nagyobb szélsebesség esetén is kellő védelmet nyújt (Rode Deadcat - a szerk.).

A be-kikapcsoló gomb és az elemtartó könnyen elérhető a mikrofon hátulján. A kapcsoló három állású: kikapcsolt, bekapcsolt és mélyvágó szűrős állapottal. A ki- és bekapcsolt állapot egyértelmű. A mélyvágó levágja az alacsony frekvenciás hangokat, segíti a fontos hangtartomány felvételét. A kapcsoló melletti LED felvillan, amikor bekapcsolod a mikrofont, és villog, ha az elem cserére szorul. Az elemtartó egy 9V-os elemet rejt. A régi elem lecserélése hihetetlenül egyszerű és csak néhány másodpercet vett igénybe ezen tesztelés során. Nem kell aggódnod a gyakori elemcsere miatt, az átlagos elem élettartam 100 óra.

A Lock and Load Microphone Review

A VideoMic a vakupapucson keresztül rögzíthető kamerádra. A túlméretezett vakupapucs rögzítő csavar könnyűvé teszi a rögzítést, ha olyan videós vagy, akit nagyobb újakkal áldott meg a sors, értékelni fogod ezt a jellemzőt - mert igen nehéz nagy kézzel megfogni az apró rögzítő elemeket.

A mikrofonnak két menetes rögzítő lyuka van, mellyel tripodra vagy mikrofon rúdra rögzíthető, de a vakupapucs rögzítőt el kellett távolítanunk (egy Philips csavarhúzóval) hogy elérhetővé tegyük ezeket a teszt során (a vakupapucs egy egyszerű kereszthornyos/csillag csavarhúzóval leszerelhető, de magyarok vagyunk, ezt egy bicskával is megoldjuk!- a szerk.). A lyukak 3/8" 16mm-es és 1/4" 20mm-es méretű menettel rendelkeznek. Ezek a további funkciók jól jöhetnek. Ha olyan videós vagy, akinek egy boom mikrofonra és egy jobb minőségű külső mikrofonra is szüksége van, akkor ezzel a mikrofonnal két legyet üthetsz egy csapásra (ha nem akarod mindkettőt egyszerre használni)! Persze  ha mikrofon rúdra akarod tenni a VideoMic-et számolj azokkal a kiegészítőkkel, melyekkel a jelet a kamerához juttatod (Rode Boompole / Mini Boompole esetén pl. Rode VC1 - a szerk.).

A mikrofon vakupapucsra szerelése után már csak a 3,5mm-es jack csatlakozót kell a kamerába dugni a használathoz. A 20cm-es, spirálozott kábel kihúzható kb. 50cm hosszúra, mely a legtöbb kamera esetén elegendő a mikrofon bemenet eléréséhez. Több kábel fülecske is található a mikrofonon, hogy a kamerának megfelelően különböző pozíciókban lehessen rögzíteni a kábelt.

The Sound of Sound

A rezgéscsillapító segít a kezelés közbeni zajok elnyomásában, megvédi a mikrofont  a rázkódástól, ütődésektől és a kamera kezelési rezgéseitől, de nem szünteti meg ezeket teljes mértékben. A zaj elnyomása - a beépített mikrofon hangjához viszonyítva - nagyon jelentős. Összességében elégedettek voltunk a rezgéscsillapító teljesítményével.

A lehetőség a távolsági mikrofonozásra a Rode VideoMic esetében szintén nagyon kellemes. Könnyedén veszi a közepes hangerejű hangforrásokat is akár 6 méter távolságból. A mikrofon a 6 méternél távolabbi hangokat is jól veszi, de amikor más zavaró hangok, például forgalmi zaj is jelen vannak a helyszínen, a nem kívánt hang felülkerekedik a kívánt hangon. Igazából akkor a legjobb a hang, ha a mikrofon a hangforrás irányába néz. Észrevehető különbség van a mikrofon előtti hangok és az oldalról érkező hangok hangzásában (ez irányított mikrofon, így kell viselkednie - a szerk.). A Rode VideoMic leginkább irányított, de lehetővé teszi, hogy az oldalról érkező hangokat is észleld.

A hangminőség maga a mikrofon legnagyobb erőssége. Részletgazdagon és teljesen szól. Az egyik eredménye a hangminőségre fordított figyelemnek az, hogy sokkal dinamikusabb hangokat kaphatsz. Ez a mikrofon nem fukarkodik a hangminőség terén. Még a mély vágó bekapcsolása esetén is jó hangot kapunk, nem olyan gyerekeset, mint néhány másik mély vágó esetében.

Forrás: Videomaker.com