Rode mikrofonok
Rode mikrofon hírek  Kategóriák
Rode mikrofon tesztek Rode mikrofon tesztek
Rode mikrofonnal nyomják Rode mikrofonnal nyomják
Rode mikrofon hírek  Népszerű

RODE iXY - a sztereó mikrofon iPhone és iPad készülékekhez

NyomtatóbarátMond el egy barátodnak
iXY iPhone és iPad készülékekhezSok mindenben első az iXY, halljuk a gyártótól már a termék januári megjelenése óta. A legjobb hangminőség amit Apple termékekre szabott mikrofonnal el lehet érni, elsőként 24bit/96kHz audio mintavételezési lehetőség egy okostelefonnal, a legjobb funkciókkal rendelkező párosított alkalmazás és egyértelműen a legjobb minőségű kidolgozás és design a piacon.

Március elején aztán végre testközelbe kerültünk a szóban forgó mikrofonnal, hogy saját fülünkkel és szemünkkel is letesztelhessük: vajon mi igaz abból amit eddig hallottunk?

A RODE Microphones nem tartja stratégiailag fontos marketing eszköznek a nagyot mondást, de lehet, hogy csak az ausztrál emberek ilyenek, mindenesetre újfent pozitívan kellett csalódnunk a legújabb termékük tesztje során - az iXY tényleg az aminek mondják!A kissé minimalista, de figyelemlekeltő csomagolásból kihámozva a mikrofont, egy igazi csillogó ékszer került a kezünkbe. Már ránézésre is finom, precíz kidolgozású és bizalomgerjesztő a megjelenése. Ugyanakkor egyszerű és kompakt, valamint a súlyából ítélve benne van minden anyag ami a hosszú élettartamhoz szükséges.A 30 tűs csatlakozó felület egy határozott mozdulattal kattintható rá az iPhone (és iPad) dokk aljzatára és pár másodpercen belül fel is fénylik a kis zöld LED a mikrofon alján, mely az üzemkész állapotot jelzi. Már csak kedvenc hangrögzítő alkalmazásunkat kell megnyitni és már készeni is állunk a felvételre - az egész előkészület 5 másodpercnél többet nem vesz el időnkből!
Így aztán igen hamar eljutottunk odáig, hogy fülelhessünk. Amit hallottunk az nagyon  jól esett füleinknek. A mikrofon hangja tiszta és érzékeny, a sztereó kép nagyon élethű, a mikrofon áramköréből kiszűrődő zajnak szinte nyoma sincsen. Tényleg mintha egy több százezer forintos mikrofont próbálgatnánk egy stúdióban. Ez a minőség a mikrofonba épített előerősítőnek és analóg-digitális konverternek köszönhető. A fixen, majdnem 90°-os szögben elhelyezett kapszulák pedig az élethű sztereó hangzást hozzák. Az előerősítés természetesen szoftveresen állítható, csakúgy mint a 72Hz-es mélyvágó szűrő, ami az alacsony frekvenciás környezeti zajok kiküszöbölését hivatott megoldani olyan környezetben ahol szükség van rá.

Rode iXY teszt a BH Photo-tól:Persze a funkciók teljes mértékű kihasználásához nem árt ha a RODE saját fejlesztésű RODE Rec alkalmazását használjuk, mely az App Store-ban nagyjából 6€-ért megvásárolható. Ezzel a szoftverrel lehet csak elérni a 24bit/96kHz HD mintavételezési felbontást, továbbá kínál olyan audio szerkesztési funkciókat is melyeket más alkalmazásokban még nem találtunk. Ezeken felül a szoftver segítségével a rögzített hanganyagokat azonnal meg is oszthatjuk kedvenc közösségi oldalainkon, vagy feltölthetjük Dropbox fiókunkba, a SoundCloud-ra és iTunes-ra, de akár FTP kapcsolattal is továbbíthatjuk vagy csatolhatjuk email-hez.
A RODE Rec-nek létezik egy ingyenes verziója is, ami nemes egyszerűséggel a RODE Rec LE nevet kapta. Ez a verzió is kitűnően használható, az eredeti progi egyes funkcióit ugyan nem lehet elérni vele de alapvető hangrögzítési feladatokra bőven elég.Azok számára akik a mikrofont a  lightning típusú csatlakozóval ellátott iPhone 5-el akarják használni már rendelkezésre állnak átalakítók, illetve a RODE fejlesztői dolgoznak egy olyan megoldáson mely az új generációs iPhone-okkal is használható lesz. Sőt, az ígéret szerint az iPhone 5-re váltók a jövőben majd kedvezményes áron juthatnak hozzá az átalakított mikrofonhoz.

RODE iXY a lightning adapterrel iPhone 5-ön:


És ami a kiegészítőket illeti, a gyári csomagban a szokásos leírások mellett találunk egy szélfogó szivacsot, ami szélzajban történő felvétel esetén nagyon hasznos, valamint egy kis méretű, hevederrel ellátott, övre csatolható kemény tokot is. Ez utóbbi, igényes és praktikus kidolgozása miatt igazi csecsebecse lesz a tulajdonosok számára, de azért arról se feledkezzünk meg, hogy segítségével a mikrofont biztonságban tudhatjuk magunknál szinte bárhol, bármikor.
És hogy mire is használhatjuk a mikrofont. Nos ebben a kérdésben a gyártóra kell hagyatkoznunk, mivel a frissen beérkezett iXY-t még azért nem tudtuk minden szituációban letesztelni. Az biztos, hogy interjú és zenei felvételek készítésére egyaránt nagyszerűen megfelel. Ebből kiindulva nem nehéz elképzelni, hogy ugyanolyan jól működik hangeffektek felvételekor, tárgyalások, konferenciák vagy éppen előadások rögzítése során. De még kamerára szerelve is ajánlja a RODE, főleg, hogy egy ideje már kapható olyan iPhone kengyel, amivel a telefont a kamerákon használatos vakupapucs aljzatba is rögzíthetjük.
Egy szó mint száz, most sem kellett csalódnunk. A mikrofon bőven hozza azt amit írnak róla, és a tengerentúlon már óriási siker. A szokásokhoz híven Európában kis késéssel (mint egy hollywoodi filmprodukció) még csak most kezd elterjedni, de viharos siker várható.

Ja, és majdnem elfelejtettük: ahogy a RODE összes mikrofonjára, az iXY-ra is érvényesíthető a 10 éves gyári garancia. Egy újabb kategória amiben első az iXY :)

Az iXY hivatalos honlapja: http://www.ixymic.com/


Értékeld ezt a cikket!.
A cikk még nincs osztályozva  Írj egy véleményt.

Copyright © - 2008-2010 - Mediadot Kft, a Rode mikrofonok hivatalos magyar képviselője.
Telefon: 06 (20) 510 2918 - 2120 Dunakeszi, Kismarton utca 10.
További mikrofonok Sommer Cable kábelek További hangtechnikai eszközök
ViArt - PHP Shopping Cart